Embryo 8 weken, ontwikkeling zwangerschap, vroege zwangerschap

0-6 weken

7-12 weken

13-20 weken

21-30 weken

31-36 weken
37-42 weken
Klik op een afbeelding hierboven om te zien wat er in de weken van je zwangerschap gebeurt

13-20 weken

Vanaf 14 weken ben je in het tweede trimester van de zwangerschap gekomen. Bij de meeste vrouwen gaat de misselijkheid en vermoeidheid weer over en krijg je meer energie om dingen te doen. 
De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Als dit je eerste zwangerschap is kan het ook zijn dat je de bewegingen pas na de 20e week voelt.

Afspraken bij de verloskundige

Je zult in deze periode maandelijks een controle bij de verloskundige hebben. We beoordelen de grei van je buik, luisteren naar het hartje van de baby en meten je bloeddruk. Daarnaast zullen we informatie geven die past bij de termijn van je zwangerschap en is er ruimte voor vragen. Wil je in deze periode een keer extra langskomen om naar het hartje van de baby te luisteren of heb je een luisterend oor nodig? Dat kan! Geef dit aan bij de verloskundige afspraak, stuur een e-mail naar info@verloskundigeinamsterdam.nl of bel naar de assistente tijdens het telefonisch spreekuur.

13 weken echo

Tussen 12+3 en 14+3 weken is het mogelijk om de 13 weken echo te laten uitvoeren. Dit is een screeningsecho, waarbij het kindje van top tot teen wordt nagekeken. De 13 weken echo zal bij EchoXpert plaatsvinden.

Geslachtsecho

Ben je benieuwd of je zwanger bent van een jongen of een meisje? Vanaf 14 weken is het mogelijk om een geslachtsecho te laten uitvoeren. Deze echo wordt niet vergoed via de verzekering, omdat het geen medisch noodzakelijke echo is.

20 weken echo

Tussen 19 en 21 weken zwangerschap is het mogelijk om de 20 weken echo te laten uitvoeren. Dit is een screeningsecho, waarbij het kindje van top tot teen wordt nagekeken. De 20 weken echo zal bij EchoXpert plaatsvinden.

Bewegen tijdens de zwangerschap

Het is gezond om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Je kunt merken dat je sneller buiten adem of moe bent. Luister daarom altijd goed naar je lichaam en doe het rustiger aan als het teveel wordt. Sommige sporten, zoals kickboksen of paardrijden, kun je beter niet doen tijdens je zwangerschap omdat dit gevaarlijk kan zijn. Twijfel je of je jouw favoriete sport kunt blijven doen? Vraag het ons.

Heb je behoefte om te sporten onder begeleiding van een deskundige? Wij kunnen je indien gewenst kosteloos aanmelden voor de lessen ‘Blijf in beweging‘ van Rondom de Geboorte. Tijdens deze lessen sport je één uur per week onder begeleiding van een oefentherapeut mensendieck. Zo ga je fit je bevalling in en herstel je na de bevalling over het algemeen sneller.