Embryo 8 weken, ontwikkeling zwangerschap, vroege zwangerschap

0-6 weken

7-12 weken

13-20 weken

21-30 weken

31-36 weken
37-42 weken
Klik op een afbeelding hierboven om te zien wat er in de weken van je zwangerschap gebeurt

21-30 weken

Je bent inmiddels over de helft van de zwangerschap! De baby wordt steeds groter en je zal hierdoor de baby steeds beter gaan voelen bewegen. Bij sommige vrouwen kan je de bewegingen van de baby ook aan de buitkant van de buik zien als je naar de buik kijkt.
Vanaf 28 weken kom je in het derde trimester van de zwangerschap terecht. Je zult je steeds meer een patroon herkennen in de bewegingen van je baby.
Voel je de baby niet of een stuk minder bewegen dan je gewend bent? Bel dan altijd naar de verloskundige.

Afspraken bij de verloskundige

Je afspraken bij de verloskundige zullen steeds frequenter gaan plaatsvinden. Vanaf 24 weken heb je elke 3 weken een controle bij de verloskundige in plaats van elke maand. Wij zullen in deze periode van de zwangerschap adviseren om opnieuw bloed te prikken. Welke bloedonderzoeken worden geadviseerd is afhankelijk van jouw specifieke situatie. De verloskundige zal je hierover inlichten.
We controleren de groei, de ligging en indaling van je baby in je bekken door met onze handen te voelen aan je buik. Wij beoordelen nauwlettend of deze factoren passend zijn bij het aantal weken zwangerschap. Indien nodig, worden er aanvullende echo’s uitgevoerd.

Kinkhoestvaccinatie

Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om vanaf 22 weken zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest. Hiermee krijg jij als (aanstaande) moeder als het ware de eerste vaccinatie van de baby. De 22 weken prik zorgt ervoor dat de baby vanaf de geboorte is beschermd tegen kinkhoes totdat hij of zij zelf de vaccinaties zal krijgen. Tevens zal de eerste vaccinatie van de baby dan plaatsvinden 3 maanden na de geboorte in plaats van 2 maanden na de geboorte zoals bij het reguliere rijksvaccinatieprogramma.

Bevalcursus

Er zijn diverse cursussen die je kunt doen tijdens je zwangerschap ter voorbereiding op de bevalling. Het kan rust en zelfvertrouwen geven tijdens de bevalling als je weet hoe een bevalling kan verlopen, welke keuzes je hierin hebt en als je bepaalde ademhalingstechnieken hebt geoefend. Tijdens je afspraak met de verloskundige zullen we het aanbod van de diverse bevalcursussen bespreken. Als praktijk kunnen wij je kosteloos aanmelden voor de bevalcursus van Rondom de Geboorte

Keuze voor borst- of flesvoeding

Het is goed om tijdens de zwangerschap al na te denken over de voeding die je aan je kindje wil geven als de baby geboren is. Borstvoeding heeft vele voordelen, maar het belangrijkste is dat je een keuze maakt die bij jou past. Mocht je borstvoeding willen geven dat kan het fijn zijn om je hierop voor te bereiden. Dit kan door je in te lezen over borstvoeding en/of het volgen van een borstvoedingsbijeenkomst. Tijdens de verloskundige afspraak zullen we hier meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie over borst- en flesvoeding.