Kraamtijd

De kraamtijd

De kraamtijd omvat de eerste 6 weken na de bevalling. De baby is geboren. Er komt veel op je af zowel fysiek als mentaal: het leren kennen van de baby, onzekerheid, slaaptekort, het herstel van de bevalling en voedingen. Kortom: deze weken kunnen overweldigend zijn. Wij helpen je, samen met de kraamverzorgster, graag op weg.

Binnen drie dagen na de bevalling dient de geboorteaangifte van het kind gedaan te worden in de gemeente waar de baby is geboren. Daarmee maak je de geboorte officieel bekend. Geboorteaangifte doen is wettelijk verplicht en belangrijk voor onder andere het verkrijgen van een BurgerServiceNummer, de uitvoering van de hielprik, gehoortest en de planning van de afspraken bij het Ouder- en Kindteam.

In Amsterdam kun je voor de geboorteaangifte zonder afspraak langs bij het dichtstbijzijnde Stadsloket. Mocht je bevallen zijn in het OLVG, UMC locatie AMC of BovenIJ ziekenhuis is het ook mogelijk om de geboorteaangifte online te doen. 
Na de geboorte dien je de baby in te schrijven bij de huisarts en bij je zorgverzekering. De inschrijving bij de zorgverzekeraar dient binnen een maand tijd te gebeuren en kan online.

Rol van de kraamverzorgster

Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling zal een kraamverzorgster aanwezig zijn om ons als verloskundige te assisteren tijdens de bevalling. Daarnaast zal de kraamverzorgster in de eerste 8 dagen na de bevalling bij thuis langs komen om je te helpen. Zij zorgt voor jou, de baby en voert de nodige medische controles uit. Ze adviseert en begeleidt bij het geven van borstvoeding en/of kunstvoeding. Bij enige twijfel zal ze haar zorgen of vragen met ons als verloskundige overleggen. Als je na de bevalling een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven, dan voert de verpleging van de kraamafdeling de medische controles uit.

Mocht je binnen een week na bevalling thuis komen uit het ziekenhuis dan komt de kraamverzorgster de overige dag(en) nog langs om je te helpen. Belangrijk om je in de zwangerschap in te schrijven bij een kraambureau of je aan te melden bij een kraamverzorgster die voor zichzelf werkt (ZZP’er). 

Kraamzorg wordt grotendeels vergoedt vanuit de basisverzekeraar. Bij een aanvullende verzekering vervalt vaak de eigen bijdrage. Het is goed om de vergoeding na te kijken in de polis van de zorgverzekering, zodat je weet welke vergoeding in jouw geval eventueel van toepassing is.

Rol van de verloskundige

In de eerste week na de bevalling komen wij als verloskundige gemiddeld 2 a 3 keer bij je langs.  Samen met de kraamverzorgster bekijken we hoe je herstel verloopt en hoe het met de baby gaat. We bespreken hoe je je mentaal voelt, maar beoordelen ook hoe het fysieke herstel gaat. We bespreken hoe het bloedverlies is, of je baarmoeder na de bevalling zakt en beoordelen de genezing van eventuele hechtingen. We bespreken hoe de (borst)voeding verloopt, of je productie bij borstvoeding voldoende op gang komt en hoe het aanleggen van de baby aan de borst gaat.

De baby zal op dag 4 en 7 gewogen worden. In het begin vallen baby’s na de bevalling af, waarna we na dag 4 of 5 vaak weer een stijging zien in het geboortegewicht. We beoordelen of de baby voldoende plas- en poepluiers heeft en bekijken de kleur van de huid van de baby. De meeste baby’s worden namelijk wat geel in de eerste week na de bevalling. Binnen 14 dagen verwachten we dat de baby weer terug is op het geboortegewicht. Door het wegen houden we in de gaten dat de baby niet teveel afvalt, indien dit wel gebeurd kunnen we tijdig extra maatregelen inzetten om de baby niet verder te laten afvallen.

Rol van het Ouder-Kind Team (OKT)

Tussen de 10 en 14 dagen na de bevalling neemt de jeugdverpleegkundige uit jouw buurt contact met je op voor een eerste afspraak.
Zij nemen vanaf dat moment de zorg van de baby van ons als verloskundige over. Zij zullen de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten houden. Ook zullen de vaccinaties van de baby plaatsvinden bij het Ouder-Kindteam.
Bij de kennismaking krijg je een Groeiboekje van de Groeigids, Daarin staat alles over de ontwikkeling, voedingsbehoefte en (slaap) gedrag in het eerste jaar van je baby.

Hielprik en gehoortest

Als de geboorteaangifte is gedaan bij de gemeente komt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg langs tussen dag 4 en 8 om de hielprik en de gehoortest uit te voeren.
Bij de hielprik wordt er bloed afgenomen uit het hieltje van de baby. Een laboratorium onderzoekt dit bloed op een aantal ernstige, zeldzame, aangeboren ziektes. De ziektes zijn te behandelen (niet te genezen) met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing zorgt ervoor dat behandeling snel kan starten, die van belang is voor de ontwikkeling van het kindje.
De gehoortest is een test waarbij wordt gemeten of je kindje goed genoeg kan horen om later te leren praten.

De eerste 6 weken en nacontrole

De eerste 6 weken zijn wij nog bereikbaar voor jou. Merk je plots dat de hoeveelheid bloedverlies aan het toenemen is, heb je heftige buikpijn of last van eventuele hechtingen dan kan je ons bellen. Ook met vragen over de (borst)voeding mag je contact met ons opnemen.
6 weken na de geboorte is het mogelijk om bij ons op nacontrole te komen op de praktijk. De nacontrole is met name gericht op jou als moeder, maar we vinden het uiteraard leuk als de baby (en je partner) ook meekomen.

Tijdens de nacontrole bespreken we hoe het met jullie gaat en hoe je het ouderschap ervaart. We bespreken hoe het fysieke herstel gaat na de bevalling. We meten je bloeddruk en voelen of je buikspieren weer bij elkaar zijn gekomen.  Ook bespreken we anticonceptie en kunnen we indien gewenst een spiraal voorschrijven. Vera, Eva of Roos kunnen een spiraal vanaf 10 weken na de bevalling plaatsen.

Begeleiding los kraambed (bij medische indicatie)

Sommige vrouwen zijn in hun gehele zwangerschap en bevalling onder controle in het ziekenhuis in verband met een  medische indicatie. Het ziekenhuis draagt de zorg dan na de bevalling over aan een verloskundigenpraktijk.  Het ziekenhuis doet namelijk geen huisbezoeken.

Voor de kraambed begeleiding kan je je bij ons aanmelden. Indien gewenst, dan kan er tijdens de zwangerschap een kennismakingsgesprek op de praktijk ingepland worden.  Je kunt je voor de kraambed begeleiding aanmelden via het aanmeldformulier op de website.

Vervolgens is het goed om door te geven aan het ziekenhuis dat onze verloskundigenpraktijk in de kraamweek langs zal komen voor de huisbezoeken, zodat het ziekenhuis weet aan welke verloskundigen ze de zorg na de bevalling kunnen overdragen.