Anticonceptie en spiraal plaatsen

Als verloskundigen zijn wij uiteraard gespecialiseerd in de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Je kunt echter ook bij ons terecht met al je vragen over anticonceptie en het plaatsen van een spiraal.

Anticonceptie

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar als verloskundigen zijn wij ook gespecialiseerd op het gebied van het voorkomen van een zwangerschap als dit (nog) niet gewenst is, oftewel: anticonceptie. Elke vrouw is anders, en er is ook niet één juiste methode voor iedereen. Wij helpen graag bij het kiezen van de anticonceptie die bij jou past.
Het is goed om te weten dat niet alle soorten anticonceptie geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding. Zo kun je de combinatiepil, de hormoonpleister en de anticonceptiering beter niet gebruiken tijdens de borstvoeding omdat daarvan de melkproductie kan teruglopen.
De minipil, het anticonceptiestaafje (implanon), het hormoonspiraal, het koperspiraal, de prikpil en condooms zijn methoden die in combinatie met de borstvoeding gebruikt kunnen worden.

Op de website anticonceptie.nl is uitgebreide informatie te vinden over de verschillende anticonceptiemethoden.

Denk je na over het nemen van een spiraaltje? Deze plaatsen wij ook bij ons op de praktijk.

Spiraal plaatsen

Sinds 2022 bieden we bij VIA ook de mogelijkheid om een spiraal te plaatsen. Vera en Eva zijn hiervoor opgeleid. Voor de afspraak van de spiraalplaatsing nemen wij uitgebreid de tijd maar de daadwerkelijke plaatsing is echter zo gebeurd.
Wij plaatsen spiralen vanaf 10 weken na de bevalling. Ben je nog nooit bevallen, maar zou je graag bij ons je spiraal willen laten plaatsen? Ook dan ben je van harte welkom! Bel voor een afspraak met onze assistente of meld je aan via het aanmeldformulier.
Als je de wens hebt voor een spiraal, plannen we hiervoor eerst een (telefonisch) gesprek in. Daarin bespreken we met jou welk soort spiraal het beste bij je past, geven we aanvullende informatie en beantwoorden we jouw vragen. We kunnen dan ook direct een afspraak voor de plaatsing inplannen.

Praktische informatie

• Een hormoonspiraal biedt 5 jaar (Kyleena) of 6 jaar (Mirena) bescherming tegen een zwangerschap. Met een koperspiraal ben je voor 10 jaar beschermd.
• De spiraalplaatsing wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Het spiraaltje zelf is meestal voor eigen kosten. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.
• Wij bestellen het spiraal bij de Heros apotheek op het zorgplein en halen het voorafgaand aan de plaatsing op. Je hoeft zelf niets te doen. Je krijgt de rekening van het spiraal mee of kunt het bedrag direct na de plaatsing voldoen bij de apotheek.
• Het kan zijn dat je tot 2 à 3 maanden na de plaatsing nog last hebt van onregelmatig bloedverlies of krampen. Heb je daarna nog last? Neem dan contact met ons op.
• Doe een zwangerschapstest voorafgaand aan de spiraalplaatsing als er een mogelijkheid bestaat dat je zwanger bent op het moment van plaatsing.
• Bestaat er een mogelijkheid dat je een SOA hebt? Doe dan een test via de huisarts of bestel er eentje online.

Nacontrole

Ongeveer vier tot zes weken na de plaatsing van het spiraaltje zullen wij een nacontrole inplannen. Hierbij kijken we met een (vaginale) echo of het spiraaltje nog goed zit. Na deze controle kan je spiraal 5-10 jaar (afhankelijk van het soort spiraal) blijven zitten.

Verwijderen

Je kunt bij ons ook terecht voor het verwijderen van je spiraal. Wil je direct een nieuw spiraaltje laten plaatsen? Dan combineren we dit in één afspraak.
Het kan ook zijn dat je je spiraal wil laten verwijderen omdat je (opnieuw) een kinderwens hebt. In dat geval bieden wij ook de mogelijkheid om een kinderwensconsult te combineren met het verwijderen van het spiraaltje.