Coronavirus en verloskundige zorg

Corona maatregelen voor verloskundigen – update 12 mei

Op deze pagina vinden jullie de maatregelen die wij als verloskundigen dienen te nemen t.a.v. het coronavirus. Door de aanpassingen binnen onze verloskundige zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed proberen wij besmetting te voorkomen voor jou, de baby en voor onze gezondheid. Om deze reden volgen wij de adviezen van onze beroepsvereniging (KNOV) en het RIVM op.

Na de laatste persconferentie op 6 mei over het Coronavirus is er in de media veel aandacht geweest voor de versoepeling van de maatregelen in verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen. Deze zijn helaas te enthousiast en te snel in het nieuws gekomen. Het is belangrijk rustig uit te gaan breiden zodat het risico op besmetting voor jullie en ons zo laag mogelijk blijft.

Hoe zien de maatregelen in de verloskunde er nu uit:

Zwangerschap
– Bij ons mogen partners weer mee naar consulten waarbij er een echo wordt gemaakt. We snappen dat dit een belangrijk moment is voor jullie. Andere echocentra en ziekenhuizen maken zelf de afweging wat haalbaar is en we vragen jullie vooraf bij hun te informeren hoe dit geregeld is mocht je daar een echo hebben.
– Alle echo-indicaties kunnen weer worden aangeboden, ook de pretecho’s.
– Bij voorkeur zien we je alleen bij de reguliere afspraken op de praktijk. Dit om voor ons, de verloskundigen, zo min mogelijk contactmomenten te creëren en om de wachtkamer zo leeg mogelijk te houden. Je partner is welkom op de afspraak rond 13 weken waarbij we voor het eerst het hartje gaan luisteren en rond 33 weken als we het over de bevalling gaan hebben.
– Kinderen en andere familieleden mogen helaas niet mee naar de consulten of de echo’s. Het is ook niet mogelijk om ze te laten wachten in de wachtkamer.
– Tot zover was de intake, de afspraak bij 18 en 33 weken telefonisch. Vanaf nu kan je er weer voor kiezen om in persoon naar deze controle te komen. Indien je liever je telefonische afspraak wilt behouden kan dit ook en bieden we de mogelijk om via beeldbellen contact te hebben.
– Het is vanuit onze beroepsgroep nog steeds toegestaan om een verloskundige in opleiding te begeleiden bij de controles van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd mits deze student in het laatste jaar van de opleiding zit. Dit om ervoor te zorgen dat er verloskundigen op korte termijn blijven afstuderen en om het werkveld binnen de verloskundige zorg te versterken. Zeker in deze coronacrisis. Dit natuurlijk in overleg met jullie.

Wij hanteren de hygiëne maatregelen van de RIVM:
– Wij hebben onze zitplaatsen met 1,5 meter afstand gemarkeerd.
– Wij vragen zwangeren en partner bij binnenkomst de handen te desinfecteren.
– Indien de partner koorts en/of verkoudheidsklachten mag hij/zij niet mee naar de echo’s. Partner dient klachtenvrij te zijn.
– De partner en echoscopist dienen minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.

Zwangerschap en werk
– Vanaf nu adviseert het RIVM als het voor je werk niet lukt om 1,5 meter afstand van anderen te houden, dat je vanaf het derde trimester (28 weken) ander werk moet worden aangeboden. Per beroepsgroep verschillen de adviezen. Overleg dit met de bedrijfsarts en deze zal met jou kijken naar de mogelijkheden voor een passende oplossing.

Bevalling
– Bij de bevalling thuis is een 2e persoon naast de partner toegestaan. Natuurlijk dient hier rekening gehouden te worden met de 1.5 meter afstand van de verloskundige en mag diegene geen klachten hebben passend bij het Coronavirus.
– Bij de bevalling in het ziekenhuis is de partner welkom. Het verschilt per ziekenhuis of een 2e persoon toegestaan is.

Kraambed
– Eén bezoek van de verloskundige in de kraamperiode blijft mogelijk, verder contact zal telefonisch zijn. De komende weken zal meer bekend worden over de verruiming rondom kraamvisites.
– De gehoortest bij de baby zal weer plaatsvinden op hetzelfde moment als de hielprik tijdens de kraamweek.

Let op
We willen je nog steeds vragen om bij (milde) verkoudheidsklachten (niezen, keelpijn, loopneus, hoesten) of een temperatuur boven 38,0° niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar een oplossing.

Extra begeleiding

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je wellicht zorgen over het coronavirus. Dat is begrijpelijk.  Klik op de links hieronder voor de meest actuele informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en de antwoorden daarbij.

https://www.pharos.nl/zwanger-of-bevallen-en-het-corona-virus/

Voor vrouwen die zich ondanks al deze informatie nog steeds erg gestrest en ongerust voelen, bieden we online communities aan. Daarbij ga je online met een groepje zwangere of nét bevallen vrouwendrie keer in gesprek. Dit gesprek wordt begeleid door een verloskundige en een psycholoog. Lees hier meer over deze online communities en hoe je je aanmeldt.

Hoe bescherm je jezelf

De belangrijkste maatregelen die je als zwangere zelf kunt nemen zijn:

 • Was regelmatig je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoeken
 • Geef geen hand aan anderen
  Zie voor meer informatie de site van het RIVM: covid-19 vragen en antwoorden
  Voor zwangeren gelden dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Hou daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM.

Wanneer bel je het spoednummer

We blijven natuurlijk altijd bereikbaar voor jullie. Voor vragen die kunnen wachten kun je mailen of bellen tijdens het telefonisch spreekuur (12.00 – 15.00 uur). Het spoednummer (optie 1) kun je bellen als:

 • Je je zorgen maakt
 • Je hevig misselijk bent in het begin van de zwangerschap en je alles uitspuugt
 • Je meer dan 20 weken zwanger bent en je klachten hebt die te maken kunnen hebben met een hoge bloeddruk. Deze klachten kunnen los van elkaar optreden. Hevige misselijkheid, hoofdpijn, pijn in je bovenbuik, plotseling veel vocht vasthouden, gekke vlekken en kleuren zien, niet kunnen kijken of pijn tussen je schouderbladen.
 • Je vanaf 26 weken zwangerschap de baby niet of niet goed voelt bewegen
 • Bij vaginaal bloedverlies of vaginaal vochtverlies
 • Bij koorts boven de 38 graden
 • Je nog geen 37 weken zwanger bent en je buik en of rugpijn hebt die komt en gaat